Nasza strona używa plików cookiesOK

Go

Tele 513132276
fitjoy@op.pl

Studio Fitness

Przepisy

Drodzy Panowie!

Zbliża się święto Waszych Pań – nie macie pomysłu jak ją zaskoczyć? My proponujemy kulinarnie O to nasze łatwe, ale efektowne propozycje na chwilę przyjemności:

KOKTAJL NA ŚNIADANIE

Składniki:

Kefir 200ml / mleko 200ml / jogurt naturalny 150g / maślanka 200ml
Banan 1szt
Jabłko 1szt
Truskawki lub jagody 1-2garście (teraz mrożone będą lepsze niż świeże)

Wykonanie:

Wykonanie jest bardzo proste, bo wystarczy owoce jedynie umyć i obrać, jeśli tego potrzebują, pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego naczynia – może być takie do miksowania od Bendera lub robota kuchennego. Dodajemy kefir i miksujemy wszystko na gładko. Podajemy schłodzony przyozdobiony świeżymi liśćmi mięty lub parasolką do koktajli Ilość owoców zależy od możliwości kupienia i upodobania. Może to być koktajl z jednym owocem lub z trzema lub pięcioma różnymi...

KREM POMIDOROWY

Składniki (2-3porcje):

Marchewka 1szt
Pietruszka 1szt
Seler 1⁄2-1⁄4szt
Por 1-2listki
Pierś kurczaka 1pojedyncza
Koncentrat pomidorowy 2łyżki
Ziele angielskie i liść laurowy
Sól i pieprz do smaku
Jogurt naturalny gęsty

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do zimnej wody (około 1-1,5litra). Warzywa myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Pora również myjemy i cały liść wrzucamy (jeśli używamy białej części pora, to drobno siekamy). Dodajemy ziele angielskie 2-3ziarenka oraz 1-2listki laurowe. Dosypujemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu około 20-30minut (w zależności od wielkości warzyw i mięsa). Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku w miarę potrzeby. Po ugotowaniu wyjmujemy z zupy mięso, ziele, listek i pora, a resztę warzyw miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli chcielibyście aby zupa była jeszcze gęstsza, to dodajemy ugotowanego ziemniaka lub bułkę pszenną 1-2kromki i miksujemy jeszcze raz na gładko. Zupę wylewamy na talerz (uwaga, żeby brzegów talerza nie ubrudzić), na środku robimy kleks z jogurtu naturalnego i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub układamy listki bazylii. Mięso możemy również pokroić w cienkie plasterki i kilka plasterków położyć na wierzch zupy (np.: zupa, kleks jogurtu, plasterki mięsa, natka pietruszki/bazylia).

P.S. Jeśli Pani nie je mięsa, to zupę gotujemy z dodatkiem łyżki masła lub oleju/oliwy.

GRUSZKI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Składniki (2porcje):

Gruszka 1szt
Cytryny (dokładnie to sok wyciśnięty z cytryny)
Szynka parmeńska / szwarcwaldzka / inna wędzona i bardzo cienko krojona 2plasterki
Rukola / szpinak (ewentualnie inna ulubiona przez Panią) 1garść
Ser żółty (np. parmezan, ale może być też inny, także pleśniowy lub mozzarella) starty
na drobnej tarce 1-2łyżki
Ewentualnie ocet balsamiczny lub sos balsamiczny
Ulubione pieczywo Pani

Wykonanie:

Gruszkę myjemy i kroimy wzdłuż na 4cząstki (obierać czy nie obierać – zależy od gustu i upodobania, ale dla pewności lepiej obrać ), delikatnie wydrążamy gniazda nasienne i ogonki. Uwaga, ponieważ wzdłuż od jednego ogonka do drugiego ‘idzie’ takie jakby łyko i tego też możemy się pozbyć. Gruszkę skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Rozkładamy plasterki szynki i układamy na każdym kawałek gruszki, garść rukoli (jeśli ma twarde ogonki, to je odciąć/oderwać), posypujemy startym serem. Zwijamy ładne roladki. Układamy na talerzu, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, jednak bardziej efektowne będzie skropić je octem balsamicznym lub nawet sosem balsamicznym. Możemy pobawić się w szefów kuchni i zrobić delikatne esy floresy z tego sosu na talerzu obok roladek. Podać kochanej kobiecie z jej ulubionym pieczywem lub grzankami. Pamiętajmy również o lampce wina

PIERŚ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Składniki (2porcje):

Pierś z kurczaka 1pojedyncza
Szynka parmeńska / szwarcwaldzka / inna wędzona i bardzo cienko krojona 2plasterki
Pieprz czarny i ziołowy, sól
Czosnek 2ząbki (jeśli Pani lubi)
Cebula 1średnia
Pomidory (teraz będą lepsze z puszki, gdyż są bardziej aromatyczne) 1puszka
Olej
Seler naciowy 1-2łodygi (jeśli Pani nie lubi, to nie dajemy)
Bazylia, natka pietruszki, kolendra

Wykonanie:

Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy po skosie na 4równe (mniej więcej) kawałki. Każdy kawałek nacieramy delikatnie ząbkiem czosnku, który siekamy lub przeciskamy przez praskę oraz pieprzem i ewentualnie szczyptą soli (szynka jest słona, więc uwaga na sól). Teraz każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek szynki i układamy w naczyniu do zapiekania. Naczynie możemy wcześniej lekko posmarować masłem lub olejem, ale nie jest to konieczne. Przykrywamy mięso i pieczemy w 180°C przez 15minut, poczym odkrywamy je i dalej pieczemy bez przykrycie przez kolejne 10-15minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli, pamiętając o mieszaniu . Następnie dodajemy 2ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę i chwilkę smażymy, poczym dodajemy pomidory z puszki. Jeśli są w całości, to kroimy w grubą kostkę. Gotujemy na średnim ogniu co i rusz mieszając, aby zredukować ilość płynu w sosie (mniej więcej o połowę lub do uzyskania pożądanej konsystencji). Dopiero po zredukowaniu sosu doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką/ostrą (w zależności od preferencji) oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną bazylię (jeśli nie ma świeżej, to suszoną). Wykładamy na środek talerza sos pomidorowy, na wierzch kładziemy 2roladki, które również możemy delikatnie polać sosem (tylko ich w nim nie topimy) i posypujemy wierzch posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Roladki możemy podać z ziemniakami tłuczonymi, ryżem lub pieczywem oraz sałatką. Najprostsza sałatka, to dowolna ulubiona sałata pokrojona/poszarpana, posypaną lekko nasionami słonecznika i polana sosem (sok z cytryny [może być ocet jabłkowy lub balsamiczny] wymieszany z oliwą/olejem i ziołami do sałatek lub prowansalskimi).

DESER W WARSTWACH

Składniki:

Ulubione owoce świeże lub mrożone: mango / truskawki / jagody / maliny / kiwi /
banan
Jogurt naturalny gęsty
Płatki typu granola / musli / kukurydziane / herbatniki pokruszone
Migdały w płatkach
Naczynie na deser: szeroka szklanka (taka do drinków) / wysoka szklanka do drinków,
ale do takiej musi być długa łyżka, żeby łatwiej można było zjeść deser / pucharek na
lody – cokolwiek, aby było przezroczyste, bo w końcu chodzi też o efekt wizualny.

Wykonanie:

Ilość poszczególnych składników uzależniona jest od wielkości naczynia, w którym będziemy ten deser robić. Im więcej warstw tym bardziej efektowny deser, jednak uwaga, żeby nie było przerostu formy nad treścią – czasami im mniej, tym lepiej;) Na dno naczynia wykładamy warstwę ulubionych płatków, im bardziej chrupiące, tym lepsze. Następna warstwa to jogurt naturalny. Kolejna warstwa to mus owocowy. Jeśli mamy owoce mrożone, to musimy je rozmrozić na sicie, aby nadmiar soku odciekł. Następnie owoce miksujemy blenderem na gładko. Jeśli są to owoce kwaśne, to możemy dodać odrobinę cukru pudru, ale uwaga Panowie, bo Panie lubią być na diecie, więc z dosładzaniem uważajmy;). Jeśli mamy jeszcze miejsce na kolejne warstwy, to wykładamy je w kolejności jogurt – mus – jogurt. Wierzch przyozdabiamy kawałkami owoców (także zostawmy coś bez miksowania) i posypujemy uprażonymi migdałami: migdały w płatkach wykładamy na suchą patelnię i podsmażamy mieszając (możemy również podrzucać lekko patelnią), aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Powinny się jedynie odrobinę zrumienić, wtedy będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Następnie wykładamy je na deskę i gnieciemy (najłatwiej będzie wałkiem do ciasta, ale że Panowie jesteście silni, więc możecie to zrobić również pięścią, nożem lub szklanką). Deser ląduje do lodówki i czeka na swoją kolej w menu ukochanej Pani

Każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Jednak jeśli nie macie czasu lub ochoty na zabawę w kuchni, to pamiętajcie Panowie: nawet zwykła kawa podana rano do łóżka z rogalikiem lub ciastkiem owsianym sprawi, że Wasze Panie poczują się docenione i kochane. Także Panowie – do dzieła!

Skontaktuj się

Gdzie nas znajdziesz?

FIT&JOY

Adres

Ul. 11 Listopada 10
05-300 Mińsk Mazowiecki
Telefon 513132276
fitjoy@op.pl

Zobacz na mapie